Projekt TOWN TWINNING

Kistelepülések kihívásai a jövő Európájában, helyi válaszok a klímaváltozásra – épített környezet és közösségi együttműködés

Közös gondolkodás egy testvérvárosi találkozó keretében

Pannonhalma Város Önkormányzata 2022. szeptember 29. és október 2.  között az Európa a Polgárokért program támogatásával testvérvárosi műhelyfoglalkozást szervezett középiskolás diákok számára a klímavédelem témakörében.

A három partnertelepülés – Alsószeli, Engen és Moneglia – szervezésében érkező, többségében az ifjúságot képviselő résztvevők két teljes napot töltöttek Pannonhalmán. A szakmai program keretében elsősorban a fenntartható városi közlekedést, és a fenntartható energia kérdéskörét járták végig három különböző dimenzióban (család, iskola és lakókörnyezet). A rendezvényen a partnertelepülések jó gyakorlatait, és más érdekes előadásokat hallgathattak meg, majd a Széchenyi István Egyetem oktatóinak szakértői támogatásával csoportokban dolgoztak a megadott témák feldolgozásán. Munkájuk eredményét a szakmai program zárórendezvényén prezentálták.

Alsószeli Község,  mint projektpartner szervezésében az alsószeli és felsőszeli alapiskola, illetve a galántai gimnázium diákjaival közösen vett részt a pannonhalmi eseményen.

A szakmai programon túl a résztvevők megismerkedtek Pannonhalma városával és az Apátsággal is. Városnézés, csapdaházi játék, a biomassza fűtőmű megtekintése és más izgalmas programok színesítették a rendezvényt.

Bízunk benne, hogy az eseményen született prezentációk, ötletek a hamarosan elkészülő elektronikus kiadvány segítségével hozzájárulnak a partnertelepülések és azok fiataljainak környezeti neveléséhez.

Fátrai Eszter